istoria face paintingului2
 

Istoria Face Painting-ului

Cum a aparut si de ce a avut nevoie omul de face painting?

Inca din timpurile stravechi  face painting-ul a fost folosit in mai multe scopuri: pentru vanat, in scopuri militare sau din motive religioase.

Un studiu recent arata ca Neanderthalienii aveau capacitatea si materialele necesare folosirii face painting-ului. Neanderthalienii nu mai sunt considerati  stramosii homo sapiens, au trait in acelasi timp si in aceleasi zone, fapt ce determina un bun motiv sa credem ca umanitatea a folosit pictura pe fata si pe corp inca de la inceputuri. Conform studiului, face painting-ul ar putea avea o “varsta” de peste 28.000 ani.

De asemenea, pictura pe fata face parte din cultura make-up-ului  a diferitor societati inca din timpurile stravechi. De exemplu, in triburile native din America oamenii istoria face paintingului1se pictau pentru a se “exprima” intr-un mod artistic. Se spune ca inainte de a descoperi latura artistica prin pictura pe peretii pesterilor, oamenii se pictau pe fata si pe corp.

Motivele pentru care membrii triburilor se pictau pe fata sunt variate. Uneori se pictau pentru ritualurile tribale sau pur si simplu vroiau sa marcheze un anumit statut (in cazul unor triburi bastinase), dar culorile si dinamismul lor era acelasi. Fiecare trib avea modele unice de face-painting pentru razboi sau ceremonii. Un alt motiv pentru care membrii triburilor se pictau este pentru a-i speria pe inamici. Ei incercau sa-i “intimideze” pe ceilalti folosind picturi bizare cu rosu si negru.

 

  • Face painting-ul este considerat o traditie importanta printre americanii nativi. Reprezinta mai mult decat un obicei artistic, este un act social sacru si o mostenire culturala.
  • In India face-painting-ul si body painting-ul era practicat de catre barbati pentru a se camufla cand plecau la vanat – tehnica “inspirata” de la animale care reusesc sa se ascunda pentru a vana sau pentru a nu fi vanate. De asemenea, face-painting-ul mai era folosit de catre locuitorii satelor din India in ritualuri, festivaluri religioase, dansuri si teatru.
  • In ziua de azi, face-painting-ul face parte din cultura folk Indiana si arta tribala. Oamenii continua sa foloseasca pictura pe fata la festivaluri si evenimentele religioase.
Daca ti-a placut distribuie...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on StumbleUponShare on Tumblr